ΓενικέςΑνακοινώσεις
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ε.Μ.Π. στις 30/9/2021, επικαιροποίησε το πρωτοκόλλο διαχείρισης πιθανού η επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Για την Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τοπικοί Υπεύθυνοι για τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 ορίζονται ο Αν. Καθ. Ε. Τόπακας και η Αν Καθ Σ. Βουγιούκα.  Ως χώρος για τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 ορίζεται ο χώρος του Ιατρείου της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.

Οι φοιτητές/εργαζόμενοι που βρεθούν θετικοί σε τεστ COVID-19 οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τον κ. Τόπακα (vtopakas@chemeng.ntua.gr,  thl. 2107723264) ή την κ. Βουγιούκα (mvuyiuka@central.ntua.gr, τηλ 2107722249) και να ακολουθήσουν πιστά τις σχετικές οδηγίες.

 

  Πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών COVID-19
Όνομα: PROTOK.DIAXEIRISHS_KROYSMA COVID_19_30_09_2021.pdf, Ανέβηκε: 20/10/2021 09:54, Μέγεθος: 1834kb

Αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία του ΕΜΠ για αύριο, 15/10/2021, λόγω αναμενόμενων ακραίων καιρικών συνθηκών.

Από την Πρυτανεία

Σας ενημερώνουμε ότι το https://edupass.gov.gr/ έχει ενεργοποιηθεί για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και αφορά στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Φοιτητές, Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, ΥΔ, Μεταδιδάκτορες και επισκέπτες) που συμμετέχουν με φυσική παρουσία στην εκπαιδευτική διαδικασία στους χώρους του ΕΜΠ. 

Οι φοιτητές θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα https://edupass.gov.gr/ χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxis και τον ΑΜΚΑ τους και ακολουθώντας διαδοχικά τα δύο βήματα, που τους υποδεικνύει η πλατφόρμα:

  • δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους του ΕΜΠ και κατά συνέπεια, συμμετοχής τους στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία,
  • αιτούνται την καταχώρησή τους, στην ηλεκτρονική θυρίδα της Σχολής, δηλώνοντας ότι παραχωρούν την άδεια αυτόματου ελέγχου και προώθησης στην πλατφόρμα Edupass των σχετικών Covid-19 στοιχείων τους (εμβολιασμός, νόσηση, rapid test, PCR test) από το ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης)

Στη συνέχεια, θα ακολουθεί αυτόματος έλεγχος αν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test) για τη συμμετοχή του προσώπου στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, ανάλογα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα. Το αποτέλεσμα του ελέγχου καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική θυρίδα της Σχολής με μία από τις ακόλουθες ενδείξεις: (α) επιτρεπτή παρουσία, (β) μη επιτρεπτή παρουσία, (γ) άγνωστη κατάσταση–απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. Σημειώνουμε ότι μόνο οι ορισθέντες από την Σχολή διαχειριστές/χειριστές θα έχουν πρόσβαση στα συγκεντρωτικά στοιχεία της Σχολής.

Παρακαλούνται θερμά όλοι οι φοιτητές, να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ στη διαδικασία δήλωσής τους στην πλατφόρμα Edupass, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διά ζώσης παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων.

Σημείωση για τη συχνότητα δήλωσης των στοιχείων

Η δήλωση όσων έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει (για το χρονικό διάστημα που ορίζουν τα πρωτόκολλα) γίνεται άπαξ. Όσοι, σύμφωνα και με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, απαιτείται να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test, το δηλώνουν στην πλατφόρμα σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε κάθε περίπτωση, για να μπορούν να εισέλθουν στις Σχολές τους, οι φοιτητές οφείλουν να έχουν μαζί τους το απαιτούμενο πιστοποιητικό/δήλωση, βάσει των ισχυόντων πρωτοκόλλων.

4 Οκτωβρίου 2021. Πρώτη ημέρα του εξαμήνου στη Σχολή, υπό συνθήκες πανδημίας. Με μάσκες, υπομονή και αποφασιστικότητα από όλους μας.

Φωτογραφίες :

                 
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021
  Εξωτερικό Μητρώο Σχολής Χημικών Μηχανικών
Όνομα: exoteriko_mitroo_2021-22.pdf, Ανέβηκε: 8/10/2021 13:44, Μέγεθος: 193kb
  Εσωτερικό Μητρώο Σχολής Χημικών Μηχανικών
Όνομα: esoteriko_mitroo_2021_22.pdf, Ανέβηκε: 1/10/2021 09:45, Μέγεθος: 466kb

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ, στη συνεδρίασή της την 23/09/2021, ενέκρινε την ίδρυση της εταιρείας ΙΚΕ τεχνοβλαστού του ΕΜΠ, με την επωνυμία  «EUCLIA–Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» και συμμετοχή του Ιδρύματος στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Η EUCLIA δημιουργήθηκε από ερευνητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ με σκοπό την αξιοποίηση προϊόντων λογισμικού που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της ομάδας σε Ερευνητικά προγράμματα, με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον καθηγητή της Σχολής κ. Χαράλαμπο Σαρίμβεη. Τα προϊόντα αυτά  παρέχουν υπηρεσίες Modelling as a Service (MaaS) και αυτοματοποιούν τις διαδικασίες κατασκευής, φιλοξενίας και διαμοιρασμού υπολογιστικών μοντέλων μέσω του διαδικτύου ή μέσω τοπικών εγκαταστάσεων στους εξυπηρετητές των χρηστών.

Στις υπηρεσίες που θα παρέχει η εταιρεία περιλαμβάνονται η ανάλυση και διαχείριση δεδομένων, η εκπαίδευση και η υλοποίηση μοντέλων μηχανικής μάθησης και η ανάπτυξη εξειδικευμένων εργαλείων πληροφορικής (Χημειοπληροφορικής, Νανοπληροφορικής, Φαρμακοπληροφορικής) για επιχειρήσεις και κλάδους της βιομηχανίας που σχετίζονται με τις βιοεπιστήμες και τις επιστήμες ζωής, τα χημικά προϊόντα και τα προηγμένα υλικά.

Τα εξειδικευμένα εργαλεία που θα παρέχει ο τεχνοβλαστός μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπολογιστική (insilico) πρόβλεψη ιδιοτήτων υλικών και φαρμάκων αλλά και πιθανών ανεπιθύμητων συνεπειών στην υγεία και το περιβάλλον. Συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση πόρων στους συγκεκριμένους βιομηχανικούς κλάδους, αφού επιταχύνουν τις διαδικασίες ανακάλυψης νέων αποτελεσματικών αλλά ταυτόχρονα ασφαλών κατά τη χρήση τους φαρμάκων, υλικών ή προϊόντων, ενώ ελαχιστοποιούν την ανάγκη  διεξαγωγής πειραμάτων σε ζώα.

 

Η εταιρεία EUCLIA είναι ο τρίτος τεχνοβλαστός που ιδρύεται στο ΕΜΠ σε διάστημα λίγων μόνο μηνών, αναδεικνύοντας την ισχυρή δυναμική που έχει αναπτυχθεί στο Ίδρυμα για την επιχειρηματική εκμετάλλευση της καινοτόμου γνώσης που παράγεται στο ΕΜΠ και τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

  Ανακοίνωση
Όνομα: ΕΙΣ Λοιπά Έγγραφα.pdf, Ανέβηκε: 29/9/2021 10:06, Μέγεθος: 81kb
  Προκήρυξη
Όνομα: prokirixi_ekpr_etep_syll_org_SXM_2021_23.pdf, Ανέβηκε: 21/9/2021 11:11, Μέγεθος: 361kb
  Αίτηση Υποψηφιότητας
Όνομα: aitisi_ypops_syll_org_ETEP.docx, Ανέβηκε: 21/9/2021 11:12, Μέγεθος: 14kb

Η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ έχει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά ισχύος 30 kW και μία ανεμογεννήτρια ισχύος 1,5 kW. Ως γνωστόν ένα πρόβλημα με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια είναι η διακύμανση στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται και δεν μπορεί να αποθηκευτεί είναι η μετατροπή της σε Χημική ενέργεια.

Σύμφωνα με πρόγραμμα που μόλις εγκρίθηκε, πρόκειται να εγκατασταθεί μονάδα ηλεκτρόλυσης, η οποία θα παράγει υδρογόνο από την περίσσεια της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης θα εγκατασταθεί κυψελίδα καυσίμου που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το αποθηκευμένο υδρογόνο για να παράγει πάλι ηλεκτρική ενέργεια εξασφαλίζοντας έτσι μία συνεχή σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο μικροδίκτυό μας, το οποίο ηλεκτροδοτεί και το υπολογιστικό κέντρο της Σχολής. Το έργο, με Επιστημονικούς Υπευθύνους τον Καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Θανάση Παπαθανασίου, θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το ΕΜΠ.

Παράλληλα, μέρος του παραγόμενου υδρογόνου από την ηλεκτρόλυση θα χρησιμοποιείται για την βιολογική αναβάθμιση του βιοαερίου που παράγεται από τα υπολείμματα τροφών. Το έργο αυτό έχει ήδη αναπτυχθεί στο πλαίσιο συνεργασίας του ΕΜΠ με τον Δήμο Χαλανδρίου και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο. Συγκεκριμένα το υδρογόνο που θα παράγεται από το πρώτο έργο χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει το βιοαέριο σε βιομεθάνιο. Έτσι θα μηδενιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την μονάδα και δεν θα απαιτείται και η χρήση μονοαιθανολαμίνης για την αναβάθμιση του βιοαερίου. Το βιομεθάνιο θα συμπιέζεται στις 208 ατμόσφαιρες και θα μετατρέπεται σε bioCNG για την κίνηση οχημάτων, όπως τα απορριμματοφόρα που συλλέγουν τα υπολείμματα τροφών.

Έτσι στη Σχολή μας θα έχουμε ένα πλήρες δίκτυο αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, βιομάζα) και ένα χειροπιαστό παράδειγμα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας που ασφαλώς θα έχει και σημαντική εκπαιδευτική αξία.

‹ Νεότερες1234...58Παλαιότερες ›